ESD (ElectroStatic Discharge) Elektrosztatikus kisülés

Nem ESD rendszerben

  • Más töltésű tárgyhoz 
  • Föld (nulla) potenciálhoz
  • Létrejön az anyagok szétválásakor vagy összeérintésekor.
  • Az emberi test feltöltődik és ha a levegőben a felhalmozott töltések nem tudnak elvezetődni (pl. száraz a levegő), akkor egy más töltésű tárgyhoz képest tudnak kiegyenlítődni és ha ez gyorsan megy végbe létrejön az ESD, vagy a föld, vagyis a nulla potenciál felé tud levezetődni, és ha ezt is gyorsan teszi, akkor is létrejön az ESD jelenség.

ESD rendszerben 

A feltöltődés optimális elvezetése kisülés nélkül.

Probléma

  • Az elektronikai alkatrészek alapanyag gyártása, az alkatrészek gyártása és az alkatrészek késztermékekbe történő beépítése során bármikor létrejövő ESD jelenség az alkatrészek károsodásához vezethet. 
  • Legtöbbször olyan károsodáshoz vezethet, ami később a már beépített alkatrészekben és azok működésében okozhat akár életre veszélyes meghibásodást is (pl. autó vezérlő rendszer vagy légzsák vezérlő egység).

Megoldás:

Meg kell akadályozni, EL KELL KERÜLNI az ESD jelenséget!

Hogyan:

A keletkezett töltések felhalmozódását meg kell akadályozni a töltések idealizált sebességű levezetésével. 

Minden eszközt, embert, ruházatot, padlót 103 Ω és 106 Ω ellenállás között (padló 104 Ω – 106 Ω) vezetőképessé kell tenni.

Mivel mindennek nagy biztonsággal a padlón keresztül lehet biztosítani a levezetését és „egyen potenciálra” hozását a padló az ESD védelem alapeleme.

Hogyan?

Régen:

1. Elrontjuk (szigeteljük) a földelésünket.
2. Drága, az ipari padló egyéb fontos tulajdonságait nem feltétlenül szem előtt tartó, bonyolult (vezetőképes) padló.

Most

A beton jó levezetési ellenállását ideálisra finomítjuk a HTC SuperfloorTM eljárással, így egy hosszú élettartamú beruházási és fenntartási költségeit tekintve kedvező árú ipari ESD védett padlót létrehozva.

Max. élettartam ESD fenntarthatóság szempontjából:

epoxi 6-8 év
PVC 8-10 év
HTC Superfloor 20-30 év